Preguntes

Com és Gurb durant els inicis del segle XXI? 

 • i ha creixement industrial?

Gurb ha experimentat un creixement industrial sense precedents a Osona als últims anys, ja que ha aconseguit combinar l’agricultura i la ramaderia, amb la indústria empresarial i la residència. 

La indústria empresarial es basa en la càrnica, ja que les empreses més importants de Gurb són Casa Tarradellas, Leche Pascual i DFV.

 • On es situen les indústries actualment?

La majoria d’indústries es situen en terme municipal de Gurb, però s’intenten situar en la major proximitat a Vic, ja que també és una important font de negocis.

 • Quines carreteres hi ha?

Un dels grans avantatges que ha provocat que Gurb s’hagi industrializat ha estat, en part, gràcies a les carreteres que hi passen, ja que a Gurb es creuen dues de les carreteres més importants de Catalunya, com són la C-17 i l’Eix Transversal.

 • Tipus d’indústria (%)
SKM_C224e19102410461.jpg

Alimentacio:

GRUP 1:

 Com era Gurb durant el segle XIX? 

 • Quins camins hi havia?

 que es facilità amb l’esplanament de la nova carretera, la construcció del pont sobre el Mèder (1845), l’erecció de la Casa Asil a l’indret de l’antic molí del Prat (1845) i l’agençament de la Rambla de l’Hospital (1862). També s’esplanà el Passeig (1853) i s’avançaren les cases del carrer de Cardona fins al damunt de la muralla, que en aquest temps s’anava desmuntant segons les exigències de les noves edificacions

l

 • Quan es fa el ferrocarril?

El ferrocarril arriba a gurb el 14 de març de 1876, juntament amb l’arribada del ferrocarril a Vic.

 • Quan es fa la primera indústria i on es situa? 
 • La primera indústria es ca crear el 1920 a la Central Elèctrica de Fecsa, aquesta estava situada a l’estació de ferrocarrils i la plaça de toros. 
 • Tupus d’indústria (%)

-El sector primari a disminuit el llarg del segle XIX degut a que cada cop hi ha menys sol agricula.

-El sector secundari a crecut el llarg del segle XIX d’egut que cada cop hi ha més industries a la de Barcelona.

-El sector terciari quasi no s’ha agmentat s’ha quedat igual el llarg dels anys.

provincia 

 • Quines carreteres hi havia? El 1850 va arribar la carretera de Barcelona a Vic i durant la dècada dels 60 es va anar expandint per els grans pobles d’Osona: Gurb, Manlleu, Folgueroles, Torelló, Roda de Ter, Prats… Anys més tard va arribar el ferrocarril a Vic i Gurb i St. Bartomeu no es van voler quedar sense i per tant es va arreglar la carretera que anava de Gurb a St. Bartomeu i que conectaria amb la que hi havia de Prats a Olost. Amb aquesta hi va haver problemes per a fer-la per culpa del contractista Narcís Alert, això durant el primer tram. Més tard es va canviar el disseny del segon tram que finalment passaria per la Casanova de l’Argila, Casademunt, Parés, Casadevall, Berenguer i Oms. Amb això van venir molts problemes i la obra es va quedar una dècada paralitzada.
 • Quines fàbriques hi havia i  on es situen?

La fàbrica tarradelles als anys 70 al mateix lloc on està 

 • Hi ha algun canvi durant la Guerra Civil?
 • El dia 18 de juliol de l’any 1936 va donar pas a la Guerra civil i a una revolució social en territoris que es van mantenir fidels a la república.Els partits més radicals de l’esquerra i els sindicats van prendre el control de la situació, mentre el govern de la república i el de la Generalitat eren debordats pels esdeveniments. Durant els primers mesos de la guerra civil es va referma una violenta repressió contra els eclesiàstics i la gent considera de dreta. Es calcula que a la comarca d’osona van ser mortes entre cent i dues-cent persones. Van haver hi moltes morts sobretot en el cas dels homes. Per l’altra banda els primers dies de la revolució van ser cremades totes les esglésies inclosa la capella de Sant Roc. Sant Andreu de Gurb va ser  incendiada el día de Sant Jaume; Sant Esteve de Granollers va ser totalment destruïda. Moltes masies es van omplir de gent.